Vegetariskt blir mer populärt

Att äta gott men nyttigt och hållbart är något som utan tvekan är ledord för vår moderna kosthållning – och det är något som tydligt syns när man ser till hur det vegetariska köket blir allt populärare.

”Hos de stora livsmedelskedjorna märkte man under det första halvåret 2016 en starkt ökad efterfrågan på vegetariska produkter, och man spår att trenden kommer att fortsätta.” lär mer hos Sveriges Radio.

Tidigare ställde vi frågan: Kött eller inte kött? Utan att kanske egentligen kunna presentera ett tydligt svar närmare, men det kan vi nu. I en färsk undersökning som Sveriges Radio skriver om i samma artikel som citatet ovan kommer från kan man se ett tydligt uppsving för det vegetariska köket – något som gör att man snabbt kan konstatera att köttintaget hos oss svenskar faktiskt har minskat en aning. Men alla är självklart inte vegetarianer på heltid, men mer vegetariska rätter tar plats i vår vardag.

Allt fler är flexitarianer

En flexitarian är en person som valt att endast äta vegetariskt vissa dagar, men inte tackar nej till kött på andra dagar. Vanligt är till exempel att se hur svenskarna byter ut två till tre måltider per vecka till förmån för vegetariska alternativ. Med andra ord så växlar man, eller rent av flexar, mellan att äta kött och inte äta kött. Detta är även något som de flesta handlare inte endast är en mattrend som kommer passera. Snarare tror man att trenden med vegetariskt är här för att stanna, om inte än mindre för att vi numera är medvetna både om köttets påverkan på miljön och grönsakernas positiva inverkan på våra kroppar och sinnen. Vilket också är något som tydligt syns i butikernas försäljningssiffror som, enligt tidningen, riktigt skjutit i höjden bara under det senaste året – och väntas fortsätta stiga nu under 2017!