Mat att servera på fest

Att ordna en fest kräver noggrann planering. Beroende på vad för slags fest det är, var den ska hållas, hur stor budget för festen är och hur många som kommer, kan det se väldigt olika ut. Men planerar du i tid kommer det gå bra. Här får du lite tips på vägen.

Först är det bra att göra en planering. Att i tid sätta sig ner och planera kommer att underlätta, då slipper du få alldeles för mycket jobb dagarna innan. Och när du planerar är det viktigt att bestämma datum, tid, plats och hur mycket pengar du kan avsätta för festen. Är det t.ex. en födelsedagsfest vill du säkert ha datumet i närheten av det datum du fyller. Ryms ni inte i hemmet är det bra att i tid kika efter lokal för att ha mer plats. När du hittat lokal är det dags att boka den. Hör efter hur förutsättningarna ser ut på platsen. Finns det tillgång till kök? Finns porslin att låna eller kostar det? Allt sådant påverkar i sin tur vilka möjligheter du har för maten som ska serveras. Ett tips är att köpa tallrikar, glas, bestick och koppar i plast. På så sätt slipper du ha så mycket städ och framförallt disk, efter festens slut.

Servera lättare mat

Om du också ska servera fika, t.ex. vid ett födelsedagskalas, kanske du hellre vill servera lite lättare mat. Detta kan med fördel också göras om festen inte är så lång. Hit passar t.ex. småplock. Kanske charkbricka med bra kött kan vara ett alternativ, tillsammans med chips och dip? Hit passar också olika grönsaker med en god dipsås. Varmkorv med bröd är en annan rätt som passar alla. Servera gärna med tillbehör som ketchup, senap, bostongurka och rostad lök. Det här är exempel på rätter som är lätt att tillaga. I första exemplet kan du i princip göra i ordning allt hemma i fall lokalen inte har något kök. I varmkorvens fall behövs bara en spis egentligen.

Tyngre mat för längre fest

Har du en fest som håller i lite längre kanske något tyngre mat passar bättre. Eller om du bara vill göra något extra gott. En soppa kan göras i ordning innan och blir extra lyxig med skaldjur som du tillsätter i samband med uppvärmningen. Eller varför inte satsa på en ugnsstekt fläskfilé?

Här är Nyhetsmorgons Jenny Waldens tips på liknande middag: