Grilla ditt kött med finess

Lyckad grillning vinner på att man vet vad man håller på med och att man planerar grillningen i förväg. Med rätt råvaror och rätt grillutrustning bäddar du för det så många uppskattar – grillandets rofylld ritual och den alldeles speciella smak som grillningen ger.

Allt kött går att grilla. Men det stannar inte där. Du kan göra bakad potatis på grillen, grilla majs eller lök, göra grönsakspaket i folie …

Tänk:

  • innan
  • under
  • efter

Family,Making,Barbecue,In,Dinner,Party,Camping,At,NightInnan ska du välja rätt kött, tillbehör och dryck. Se till att du har rätt utrustning och tillbehör, kanske marinera köttet. Under grillningen ska du ha koll på att köttet hamnar på grillen i rätt tid, får rätt yta och temperatur. Efter grillningen vinner du på att se till att ingen kan bränna sig på grillen och att göra ren grillgaller och tillbehör för att vara redo för nästa grillning.

Använd kött som har hög fetthalt och/eller fettkanterna kvar. Du kan skära bort fettet efter grillningen, men fettet ger smak så vänta med det. Marinera gärna i förväg. Det tar olika lång tid beroende på vilket kött du använder och vad du vill uppnå så var ute i tid.

Utrustningen är avgörande för resultatet

Se till att du har en bra grill till hands, kol eller briketter och tändstickor eller tändare till hands. Om det passar dig kan du använda tändvätska (eller hushållspapper indränkt i matolja …), du kanske till och med vill prova att använda elektrisk eldgaffel? Handlar du online finner du ett stort utbud av grilltillbehör att välja mellan.

Direkt eller indirekt grillning?

Mindre köttbitar grillar du på grillgallret, större bitar med så kallad indirekt grillning. Då använder du en form att lägga köttet i, föser undan glödande kol eller briketter och ställer formen i mitten.

Om du ska lägga köttet på grillgallret, se till att det är rengjort först. Sot och grillrester försämrar smaken och gör att köttet du serverar kan se mindre aptitligt ut.

Var inte orolig för att krydda rikligt. En del av kryddorna kommer att hamna i grillen, och grillad mat vinner ändå på riklig smak.

Låt nu kolet eller briketterna ligga på tills de inte brinner utan blivit till glöd med gråvit yta, lägg på köttet och sjunk in i den alldeles speciella grillfriden. När du lärt dig konsten är faktisk grillning ett väldigt smidigt sätt att laga mat på.