Fläskytterfilé med kantarellsås

Att försöka definiera svensk husman med tacofredag och kebabpizza går väl an – vi hämtar influenser från olika delar av världen för att komma ikapp vår karga historia. Man ska inte underskatta svenskarnas kombinationsrikedom! Det roligaste är kanske att inspireras av det svenska kökets rökta, saltade och inlagda – och kombinera med något annat köks kryddtradition. Men att tillaga fläskytterfilé med svenska råvaror kanske ändå är det ljuvligaste. Vad sägs om kantarellsås till?

Ja, vi är ett svindyrkande land. Och vi kan det här med att tillaga fläsk. Läs om gourmetmörad fläskytterfilé, originalet som är ett av Sveriges mest sålda köttråvara! Inte konstigt att vi är så förälskade i fläsket, det är en av våra viktigaste kulinariska traditioner. Vi tillagar fläskytterfilé både traditionellt enligt husmanskostens regler, eller hämtar inspiration från andra platser på jorden. Varför inte göra en fläskytterfilégryta med chorizo?

Kineserna vill också ha fläsk!

Svenskarna är petnoga när det kommer till köttet, visar nya rapporter. Vi väljer bra kött, och har höga krav på hållning och på kvalitet. Och det är inte bara svenskarna som vill ha vårt svenska griskött. En omfattande grisexport till Kina står för dörren, skriver svt.se:

”Det handlar bland annat om grisens fötter, tryne, kinder, öron och knorr. Delar av djuret som inte längre blir mat för oss i Sverige, men som i Kina används till en rad olika maträtter.”

Men att tillaga en fläskytterfilé med svenska råvaror är enkelt och blir ljuvligt gott. Varför inte helstekt fläskytterfilé med kantarellsås och ugnsrostade rotfrukter?

Gör en marinad på kallpressad rapsolja, soja, honung, balsamvinäger och vitlök. Marinera fläskytterfilén över natten. Sätt ungen på 175 grader, bryn filén med gyllenbrun stekyta. Salta och peppra.

Tillaga rotfrukterna som du brukar och gör sedan en kantarellsås, rikligt med smör och grädde!

För mer inspiration kan du läsa gp.se där de listar smakrika recept med fläsk.